Politieagenten: onze redders of verklede beulen?

Al een lange tijd voel ik me niet meer gemakkelijk op het moment dat er een wagen langsrijdt met onze favoriete ambtenaars. In mijn jeugd is mij geleerd dat politie bestaat om de veiligheid te bewaren in ons land, maar hoe verder ik kom in mijn leven, hoe meer aanvaringen ik heb met jongens in hun vies gele kogelvrije vest die me dit in twijfel laten trekken. Is politie echt wel hier om ons veilig te houden en zo niet, is politieagent worden dan per definitie een onethische keuze?

Allereerst moeten we bij onszelf nagaan: hoe groot is het onderdeel van hun werk dat bestaat uit het veilig houden van mensen? Er is namelijk geen ontkennen aan dat hun primaire doel ooit was de stabiliteit van ons land bewaren en ervoor zorgen dat mensen met een goed gevoel over straat gaan. Dit is een belangrijke taak in een land met miljoenen mensen omdat er niet te ontkomen valt aan het feit dat mensen slechte intenties kunnen hebben. Maar zoals wij allemaal weten geeft de politie ook erg veel boetes weg, wat eigenlijk aan geen van al deze dingen bijdraagt. Veiligheid wordt niet gewaarborgd aan de hand van boetes. Boetes dienen hoogstens als preventieve maatregel, maar dit is in principe niks meer dan een vaag psychologisch trucje waar de overheid bakken aan geld mee verdient. Als een agent iemand aanhoudt doet hij dit niet op basis van de veiligheid van de situatie, maar aan de hand van het wetboek. Iedere agent lijkt ervan overtuigd te zijn dat hij mensen mag opsluiten, boetes mag geven en mensen mag intimideren in de naam van dit wetboek. Als we echter kijken naar deze handelingen dragen ze vaak genoeg geenszins bij aan de veiligheid en hebben ze consequentialistisch gezien dus geen waarde. Daarnaast gaan ze in zo’n geval altijd in tegen de directe wil van degene tegenover hen, dus ook het gebied van intenties zitten ze niet zo goed. Ook nemen ze nooit verantwoordelijkheid voor deze acties. Ze verschuilen zich achter het wetboek, hun opleiding en hun superieuren terwijl ze handelingen uitvoeren die totaal onacceptabel zouden zijn voor ieder normaal mens. Dit is wat Sartre beschreef toen hij het had over valse trouw: een keuze maken maar zeggen dat jij hem niet echt hebt gemaakt.

Een mogelijk tegenargument hiertegen is vaak dat dit nou eenmaal hoort bij het zijn van een politieagent en dat je deze taak niet kan uitvoeren zonder zo te handelen. Maar na dit argument komen we simpelweg terug bij dezelfde vraag als we aan het begin hadden, maar dan met een andere invulling. We kunnen hem nu herformuleren naar het volgende: is boetes uitdelen, mensen opsluiten en intimideren zonder daar verantwoordelijkheid voor te nemen een per definitie onethische keuze? Voor mij is deze vraag niet moeilijk te beantwoorden: ja, dit is een per definitie onethische keuze. Alleen binnen de filosofie van een politiek denker als Hobbes zou het uitvoeren van de taken van een politieagent misschien als ethisch beschreven kunnen worden door hem als soeverein te zien. Maar Hobbes heeft in mijn ogen geen sterk beeld van wat wel en niet ethisch is en heeft geprobeerd een werkende staat op te richten, dus misschien is het beter voor mij om de vraag of politie nou goed is voor het land of niet open te laten, omdat ik dit moeilijk kan inschatten. Echter lijkt mij al een grote verbetering om het benadelen van burgers en het veilig houden van burgers door verschillende instituten uitgevoerd te laten worden zodat wij niet zenuwachtig hoeven te worden op het moment dat wij met onze vrienden drugs aan het gebruiken zijn op een plek waar dat niet mag en er een politiebusje langsrijdt, maar zoals het hoort een veilig gevoel kunnen krijgen en weten dat als er op dat moment een crimineel mij wil beroven ik veilig ben. Laat de boetes maar lekker over aan de handhaving.

Nog een leuke video die voor mij wel olie op het  vuur van dit sentiment heeft gegooid (ik kon niet langer dan 5 minuten kijken voordat ik te boos werd en stopte)

Fietslicht controle Haarlem

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s